Lahodný šálek ovocného čaje – to je to, co si rádi vychutnáváme v sychravých a zimních dnech. Jaký druh ovocného čaje je ale ten nejlepší? Jsou všechny čaje stejné? Jak je vůbec připravit? Na to se společně podíváme. Nutno říct, že ovocné čaje nejsou vždy jen čistě ovocné. Často se ovoce mísí s bylinkovými čaji, jelikož ovoce vylepší chuť bylinkových čajů, jejichž chuť může být pro některé lidi ne moc příjemná. Ale někteří zase preferují pouze čisté bylinkové, nebo ovocné čaje. Záleží, co máte rádi. Ovocný čaj se připravuje louhováním v horké vodě, kdy se do vody ponoří kousky ovoce, obsahující slupky, džinu, semena, kůru nebo jakákoliv jiná část ovoce, nesoucí v sobě chuť.
Obvykle je ovoce používající se na přípravu čaje sušené, jelikož se tím prodlužuje jeho trvanlivost. Málokdy narazíte na jednodruhový ovocný čaj, většina se skládá z více druhů. Můžete si vybrat mezi sáčkovým čajem, kdy si prostě do hrníčku vložíte sáček s čajem, zalijete horkou vodou a necháte louhovat. Druhou variantou je sypaný čaj, kdy musíte čaj po vylouhování přecedit, nebo použít čajové sítko, či jinou pomůcku na sypaný čaj. Ovocný čaj si ale můžete připravit i doma z čerstvého ovoce! Nakrájíte ho na malé kousky a v konvici necháte pod horkou vodou louhovat, dokud se neuvolní dostatek chuti.
Jaké ovocné čaje byste měli vyzkoušet?
Citrón
Citrónový čaj je klasika. Nakyslá, příjemná chuť, která může být například v létě velmi osvěžující. Pozor, nenechte ho louhovat moc dlouho, kvůli hořkosti.
Jablka
Jablka se do čajových směsí přidávají velmi často, jelikož se pomocí jich dosáhne sladké chutě. Je skvělý ve spojení se skořicí.
Brusinky
Brusinkový čaj je nejenom výborný, ale také velmi zdraví. Čerstvé borůvky zalijte vodou a přidejte něco sladkého, jelikož brusinky jsou dost kyselé, a ne příliš sladké. Jsou dobré na vaše močové cesty.